Så gör du för att undvika att drabbas av ryggskott

Så gör du för att undvika att drabbas av ryggskott

15.10.2013

En av mina träningskompisar fick ryggskott förra veckan, och därför har jag inte kunnat träna med honom som vanligt. Jag har aldrig drabbats av det eller hört talas om ryggskott tidigare, så han berättade för mig vad det handlar om. Träning gör honom gott, men han måste vara lite försiktig i vissa rörelser.

Ryggskott kan göra väldigt ont, och det är därför något som man gärna vill undvika att drabbas av. Och faktum är att det går att undvika att drabbas av ryggskott. Genom att träna och röra på sig så mycket som möjligt kan man nämligen markant minska risken för att drabbas av ryggskott. Träning är alltså väldigt positivt för oss, eftersom det finns långt många fler hälsofördelar med att träna än bara att förhindra och förebygga ryggskott.

Men varför är det så att träning förebygger ryggskott? Jo, det är ju något som man kan fråga sig. De flesta kanske tänker att träning sliter ju på kroppen, och därför borde man snarare ha lättare att drabbas av ryggskott om man tränar väldigt mycket. Men så är det alltså inte, utan istället är det helt tvärtom. Träning hjälper väldigt mycket till för att minska risken att drabbas av just ryggskott. Träning stärker som de flesta vet våra muskler, så att de blir större, starkare och uthålligare. Och genom att man får mer muskler, främst magmuskler och ryggmuskler samt även benmuskler, så hjälper de ryggen att stabilisera sig och hålla sig rak och i en bra position vid till exempel ett tungt lyft. Det gör att det är musklerna som utsätts för de största påfrestningarna, och inte ryggen i sig. Det gör att ryggen utsätts för relativt enkelt hanterbara påfrestningar, vilket gör att det finns en mycket större chans att problem så som ryggskott uteblir och ryggen håller sig frisk och smärtfri.

För den som redan drabbats av ryggskott

Men självklart finns det ju en hel del människor som redan haft oturen att drabbas av ryggskott, och de kan behandla ryggskott genom att läsa sig till hur de bäst behandlar sitt ryggskott själv eller så kan de uppsöka läkare, sjukgymnast eller kiropraktor för att försöka råda bot på problemet.

Men vad kan man då göra om man vill försöka lindra ryggskottet själv? Jo, träning är det allra bästa för att lindra smärtan vid ryggskot, precis som det är det bästa för den som vill förhindra uppkomsten av ryggskott från första början. Det är nämligen viktigt att man inte sitter still, eller ligger still, om man har fått ryggskott. Man ska helt enkelt ut och röra på sig, och gärna väldigt mycket dessutom. Har man så ont att man känner att man inte klarar av det så bör man få en läkare att ordinera smärtstillande medicin eller något liknande så att man kan börja röra på sig. Rörelse är nämligen bra för ryggen, dock bör den som nyligen drabbats av ryggskott se till att börja ganska lugnt med träningen. Det är som man kanske kan förstå inte bra att överanstränga sig om man lider av ryggskott. Lagom är som i de allra flesta fall det som är allra bäst.

 

Annons

De bästa träningsbloggarna

Vi listar alla bästa träningsbloggarna på samma ställe. Alla träningsbloggar

Träningsblogg.com

Träningsblogg.com är faktiskt inte en träningsblogg även om man kunde tro det när man hör namnet, utan istället en plats där du hittar alla de bästa träningsbloggarna samlade på ett och samma ställe. Vi samlar bara de mest inspirerande bloggarna, och alla genomgår en granskning innan de kommer med på listan för att du som läsare bara skall hitta kvalité här!

Har du en träningsblogg eller känner du till en träningsblogg som du tycker att skulle passa här? Tveka inte att tipsa oss och anmäla den här (på kommande).

Träningsbloggar

Annons

Sveriges bästa träningsbloggar

Sidan listar träningsbloggar, främst i kronologisk ordning.