Kom igång med hemmaträning – 5 tips!

Kom igång med hemmaträning – 5 tips!

22.01.2016

Vill du träna för att komma i form, bli bättre på någon speciell sport, träna för att må bra eller för att gå ner i vikt, men tanken på att gå på gym skrämmer dig? Du gillar tanken på hemmaträning, men vet inte riktigt hur du skall komma igång? Här kommer därför 5 tips för dig som vill komma igång!

5 tips för att komma igång med hemmaträningen

1. Planera och sätt upp mål

Börja med att sätta upp tydliga mål. Vad vill du uppnå? Specifika mål som “Jag vill kunna göra 10 pull-ups” eller “Jag vill springa ett halvmarathon i maj” eller “Jag vill gå ner 6 centimeter i midjemått” är alla bra mål, eftersom de är mätbara. Du vet när du uppnått dom och får dem bekräftade. Försök att sätta ett tydligt större mål några månader in i framtiden, och ett par mindre mål där emellan. Kroppens belöningssystem ger dig en känsla av att ha lyckats med något varje gång du når ett mål, och det hjälper dig fortsätta träningen. Målen skall även vara nåbara, så att du faktiskt ser en möjlighet att nå dem. Det är bra att sätta upp mål som första steg, för det hjälper dig att bestämma hur mycket du skall träna och vilken utrustning du behöver. Har du satt upp mål nu? Bra, då går vi vidare.

2. Avsätt tid för träning

Har du barn eller ett oregelbundet jobb? Bestäm en tid då du kan träna. Om du vill träna tre gånger i veckan, försök bestämma vilka dagar och vilka tider som passar, och se då till att du inte har inplanerat något jobb eller möten under dessa tider, och försök få någon att passa barnen, eller bestäm en sådan tidpunkt då barnen sover. Ifall tiden är lite varierande vecka från vecka gör inget, bara du på förhand ser till att du verkligen kommer att ha tid.

3. Köp träningsredskapen

Ifall det är löpning du vill träna så behövs inte så mycket mer än ett par skor (och kanske en löpmatta för kalla vintermånader). Ifall du vill träna funktionellt med egen kroppsvikt så är en pull-up-stång, yogamatta, kettlebells och hantlar bra inköp. Har du ett extra rum över så kan du mycket väl använda det och inreda det som ett hemmagym, med lite mera större maskiner också. Efter att du satt upp dina mål för träningen så vet du också rätt bra vilka redskap du kommer att behöva. Träningsredskap kan du köpa i de flesta sportbutiker, eller online. En webbutik som har ett bra urval träningsredskap som säljs “direkt från fabriken” är Hammer-träning.se.

4. Inpsireras

Det kommer alltid att komma tyngre perioder då det inte känns lika kul att träna. Under dessa perioder är det viktigt med inspiration. Brukar du lyssna på musik under träningen? Ifall inte, testa det. Testa också att byta musik. Brukar du träna en viss tidpunkt? Testa att byta tidpunkt på dygnet då du tränar. En stor outsinlig källa till inspiration är också alla träningsbloggar som finns. Vi samlar inspirerande träningsbloggar här på denna sida just för dig som behöver lite extra inspiration. Här hittar du alla inspirerande träningsbloggar.

5. Variera träningen

Redan i planeringen är det bra att sätta upp varierande träningspass och -program. Men märker du efter ett par veckor att det du nu gör känns enformigt, så sätt dig ner och planera eller leta upp nya träningsupplägg åt dig som du fortsätter med. Försök att hitta sådan träning som känns kul, så är det mycket enklare att hålla motivationen uppe. Också här kommer träningsbloggarna väl till pass!

Detta var de fem tipsen för att komma igång med hemmaträningen denna gång, jag hoppas att du har stor nytta av dem!

Annons

De bästa träningsbloggarna

Vi listar alla bästa träningsbloggarna på samma ställe. Alla träningsbloggar

Träningsblogg.com

Träningsblogg.com är faktiskt inte en träningsblogg även om man kunde tro det när man hör namnet, utan istället en plats där du hittar alla de bästa träningsbloggarna samlade på ett och samma ställe. Vi samlar bara de mest inspirerande bloggarna, och alla genomgår en granskning innan de kommer med på listan för att du som läsare bara skall hitta kvalité här!

Har du en träningsblogg eller känner du till en träningsblogg som du tycker att skulle passa här? Tveka inte att tipsa oss och anmäla den här (på kommande).

Träningsbloggar

Annons

Sveriges bästa träningsbloggar

Sidan listar träningsbloggar, främst i kronologisk ordning.